10 things that we don’t do that can help us get our important tasks done

When it comes to getting things done, we all have our own ways of doing things. For some people, the key to getting things done is to establish a routine and stick to it religiously. For others, it’s all about creating a list of priorities and focusing on the most important tasks first. And then there are those who believe that the best way to get things done is to simply break them down into smaller, more manageable tasks.

Whatever your method of getting things done may be, there are definitely some habits and behaviors that can get in the way of productivity and prevent you from achieving your goals. In this article, we’re going to take a look at 10 things that we don’t do that can help us get our important tasks done.

1. We don’t decide when to work

We waste time at night deciding when to go to sleep, when to get up and then what we should wear before getting to work.

Solution: Wake up at the same time every day, even on weekends, and have your clothes ready the night before.

2. We don’t set a time limit

We give ourselves all day to do a task that could be done in an hour.

Solution: Set a timer for one hour and start. If you still have more work to do, set the timer for another hour.

3. We don’t have a plan

We go into our day without knowing what we want to accomplish.

Solution: Make a list of the tasks you need to do and order them by priority.

4. We don’t focus

We are constantly interrupted by emails, phone calls and people stopping by our desk.

Solution: Turn off notifications, close your door or put on headphones to signal that you’re busy.

5. We don’t take breaks

We sit at our desks for hours on end without getting up.

Solution: Get up and move around every 90 minutes.

6. We don’t track how we spend our time

We go weeks without looking at the tasks we’ve accomplished and the time spent on each one, which makes it difficult to improve productivity.

Solution: Keep a time log for a day or week to see where your most productive hours are and what types of tasks you’re completing.

7. We don’t eliminate distractions

We have a Television in our office, co-workers who stop by to chat and social media websites that are constantly calling our attention.

Solution: Put away all electronics and close your door if you need to focus.

8. We don’t establish a routine

We work on different tasks every day, which makes it difficult to get into a groove.

Solution: Establish a routine for your days, weeks and months and stick to it as much as possible.

9. We don’t set goals

We lack focus because we don’t know what we’re working towards.

Solution: Write down what you hope to accomplish in the next year, quarter and month.

10. We don’t procrastinate.

Procrastination is a bad habit that prevents you from getting the things done that are important to you and helps you waste time instead of making progress. As a result, your productivity drops and you end up getting less done.

Solution: Divide and Conquer — break large tasks into smaller one

Conclusion

These are the 10 things that we don’t do that can help us get our important tasks done. What other tips can you come up with to ensure that you are productive every day? Leave your thoughts in the comments.

Thanks for reading!

Originally published at https://www.genesesolution.com on December 13, 2021.

--

--

--

Genese Solution is Cloud Computing & Consulting Company. https://www.genesesolution.com/

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Geneseaws Solution

Geneseaws Solution

Genese Solution is Cloud Computing & Consulting Company. https://www.genesesolution.com/

More from Medium

Valentine’s Day Tips, More or Less

A picture of tulips in a vase

5 Pieces Of Advice To A 15 By A 20

4 Tips on how to confront

Starting Small is Ok